dinsdag 27 november 2012


Boekverslag Maria Watjer – klas 6    Bint: F.Bordewijk



Auteur: F.Bordewijk.
Titel: Bint
Uitgeverij: Wolters-Noordhoff, uitgegeven met een licentie van Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. 
ISBN: 9001 55019 3

Over de auteur:
Ferdrinand Bordewijk  (Amsterdam10 oktober 1884 – Den Haag28 april 1965) is, nadat hij in den haag succesvol zijn gymnasiumdiploma heeft gehaald, in Leiden rechten gaan studeren en ging hierna op een advocatenkantoor werken in Rotterdam. In 1916 bracht deze Schrijver zijn eerste dichtbundel paddenstoelen uit. Deze was echter niet echt succesvol. Meer erkenning kreeg hij voor zijn voor zijn volgende romans zoals Blokken ( 1931), knorrende beesten (1933) en Bint (1934). Later in zijn leven heeft Bordewijk de belangrijkste oeuvre prijzen gekregen, zoals de P.C. Hooftprijs (1953) voor zijn StudiĆ«n in volksstructuur en De doopvont en in 1957 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre .
Bordewijk was actief in het kunstenaarsverzet. Zijn huis werd aan het eind van de oorlog verwoest door het bombardement op het Bezuidenhout. Daarbij ging zijn omvangrijke bibliotheek verloren.

Een korte samenvatting:
In Bint draait alles om de docent De Bree die wordt aangenomen op een middelbare school,nadat de vorrige leraar was weggepest.  Bint is de directeur van deze school en wil zijn leerlingen met stalen tucht opvoeden tot echte persoonlijkheden, ‘maatschappelijke reuzen ’.  De Bree past zich al snel aan dit systeem van Bint aan. en moet direct de ergste klas van de school lesgeven, 4d. Hij noemt deze klas 'de Hel' en verklaart hen meteen de oorlog, nadat ze probeerde hem in de maling te nemen. Door de hoge druk pleegt een leerling, na een slecht rapport, zelfmoord en er onstaat een opstand tegen dit keiharde regime. Bint neemt later ontslag, de zelfmoord actie had hem toch meer gedaan dan hij zou willen toegegeven en zo blijkt dat zelf hij niet opgewassen was tegen zijn eigen strenge systeem.

Taalgebruik
De roman Bint kenmerkt zich door zijn bijna unieke taalgebruik. Bordewijk gebruikt korte en kernachtige zinnen, met zeer weinig bijvoegelijke naamwoorden. Dit maakt de sfeer in het boek een bijna nors. Ook is zijn taalgebruik een beetje ouderwets;  ‘jullie kunt me niet kwaad maken, jullie zult nooit iets van boosheid zien’.

Thematiek
Tucht:
het bestrijden van de chaos door stalen tucht is zeker wel het hoofdthema in dit boek. Dit boek werd door Bordewijk geschreven tijdens een maatschappelijke chaos, er is een economische crisis aan de gang en ook politiek gezien is het chaos. in de Roman gaat het juist om de bestrijding van deze chaos, en hoe kan dat beter dan door stalen tucht.
doordat in de school grote orde heerst is creeert de schrijver een tegenstelling tussen de school en de maatschappij. Bint wil zijn leerlingen tot maatschappelijke reuzen vormen, zodat ze zich beter in maatschappij kunnen plaatsen.

Verteltijd
het verhaal duurt ongeveer 1 leerjaar. het tijdsverloop is continue en heeft een chronologische tijdsvolgorde, met slechts 1 terugblik en 1 vooruitblik. Dit is wanneer De Bree terug denkt aan de leerling die dat jaar zelf moord had gepleegd en wanneer De Bree denkt aan hjoe de leerlingen zich over 10 jaar in de maatschappij zouden gedragen.

Ruimte
het verhaal speelt zich voornamelijk af in het schoolgebouw. Deze ruimte komt verlaten, koud en kil lover. waarschijnlijk omdat er bijna geen leerlingen meer bij komen hierdoor wordt de school steeds leger en aan 'de Hel' wordt lesgegeven in de kelders, waar het koud is.

Mijn mening:
ik ben het boek Bint gaan lezen, doordat deze mij werd aangeraden. Toen ik er in begon moest ik op het begin wel even wennen aan het taalgebruik. De schrijver vertelt kort en zonder ditjes en datjes. ik ben van mening dat juist dit het boek zo uniek maakt en geeft perfect de manier van denken van de Bree weer. Het is leuk om te lezen dat ook al is De Bree nieuw op deze school, hij zich gelijk thuis voelt en zelf neerkijkt op zowel de leerlingen als de leraren. Het boekje is fijn om te lezen en ik heb me tijdens het lezen best vermaakt. dus het is zeker een aanrader!