donderdag 3 november 2011

De kroongetuige - Maarten van t’Hart

Klas 5: Boekverslag 'De kroongetuige ' -  Maarten van t’Hart

Titel: De Kroongetuige
Auteur: Maarten ’t Hart
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 90 295 2022 1
Aantal pagina’s: 212
Genre: Misdaad roman


Thomas werkt in een Medisch-biologisch Laboratorium.  Waar hij zich bezig houd met het gedrag van ratten. Het huwelijk met zijn vrouw, Leonie zit in een sleur, mede doordat zij geen kinderen kan krijgen.
Wanneer Leonie een aantal dagen bij haar moeder blijft logeren, wordt Thomas stapelverliefd op Jenny  Fortuyn, een bibliothecaresse.  Nadat  zij een hele avond samen alle kroegen zijn afgegaan, wordt Thomas door haar afgewezen . 
Dit was de avond waarop Jenny voor het laatst werd gezien. Alle vingers wijzen naar Thomas .  Leonie kan haar oren niet geloven,  haar man een moordenaar?

De kroon getuige is  geschreven door Maarten ’t hart en is een misdaad roman.   
Ik ben dit boek gaan lezen, omdat ik veel lovende woorden gehoord had over de schrijver.  Ik vond dit boek echter, tegen mijn verwachtingen in,  tegenvallen.

Hoewel het binnen het thema misdaad roman valt ligt de nadruk op het huwelijk tussen de 2 hoofdpersonen.  Dit vond ik een teleurstelling, want ik verwachte een spannend detective verhaal , maar kreeg een verhaal over een mislukt huwelijk.  Ik had me verheugd op het puzzelen. ik verheugde me op het lezen en het niet kunnen stoppen, omdat je zo graag wilt weten wat er nou werkelijk gebeurt is ,
maar in dit boek was ik helemaal niet benieuwd naar de ‘waarheid’.  In tegendeel  het koste me moeite het boek uit te lezen.


Ik vind het wel leuk dat  het perspectief in het verhaal veranderd. 
Eerst zie je het verhaal vanuit Thomas, later slaat dit om en kijk je door de ogen van Leonie.  de verhaallijnen lopen heel vloeiend in elkaar over.  Je leest eerst de brieven die Leonie naar thomas geschreven heeft , door de ogen van thomas , en via deze brieven ga je dan over op het perspectief van Leonie. Hierdoor merk je niet bewust dat het is omgeslagen.  Dit vind ik erg slim gedaan. Ook wordt de ruimte in het boek goed en uitvoerig beschreven, waardoor ik me het verhaal beter kon verbeelden. 

Ik vind de de titel ‘De kroongetuige’  erg mooi,  omdat dit terugslaat op de berechting van Thomas en het huwelijk van hem en Leonie.
Op hun huwelijk, omdat deze voor het grootste deel mislukt is doordat Leonie onvruchtbaar is. In het boek citeren ze de filosoof Nietsche:  "Zijn niet de meeste huwelijken van dien aard dat men geen derde als kroongetuige wenst? De kroongetuige slaat terug op het kind dat zij en thomas niet kunnen krijgen. Een kind is wat het huwelijk bij elkaar houd.





dinsdag 1 november 2011

Een schitterend gebrek - Japin, Arthur

Boekverslag klas 4: 'Een schitterend gebrek'- Arthur Japin.




 
Titel:
Een schitterend gebrek
Auteur:
Jaar van uitgave:

2003








Samenvatting

Lucia woont als klein meisje op een groot landgoed, waar haar ouders als bediendes werken voor een gravin.
De dochter van de gravin gaat trouwen en er vind een grote trouwerij plaats. Die dag ontmoet Lucia haar eerste liefde, Giacomo casanova. Die een aantal dagen blijft logeren vanwege de bruiloft. Er bloeit een mooie liefde op tussen de twee. Giacomo kan echter niet altijd op het landgoed blijven en moet terug naar Venetië. Hij belooft haar over een jaar terug te keren en haar te trouwen.
De gravin verteld Lucia over het leven in Venetië en dat daar alles om status en schoonheid draait.  Lucia weet niets van etiquette en ziet er slordig en onverzorgd uit. Ze krijgt een leermeester die haar leert lezen en schrijven en hoe ze zich in een sjiek gezelschap moet gedragen. Zo ontplooit ze zich tot een ware ‘madame’.
De pest breekt uit en nadat haar meester hieraan gestorven is, krijgt ook Lucia de pest. ze beval haar ouders haar aan het bed vast te binden, zodat ze de zweren op haar lichaam niet open kon krabben met haar nagels. Ze overleeft de pest, maar haar leven is voorbij. Ondanks de bandage is haar gezicht zo beschadigd, dat ze zich niet meer aan Giacomo durft te tonen. Ze zal nooit in Venetië geaccepteerd worden en besluit niet meer met hem te trouwen, om zijn dromen en zijn toekomst niet in de weg te staan. Zij laat haar moeder hem vertellen dat zij vertrokken is.
In de komende jaren trekt zij naar Venetië, waar zij, vanwege haar weerzinwekkende uiterlijk met moeite aan baantjes kwam. Ze veranderd haar naam in Galathee de Pompignac  en komt uiteindelijk in Amsterdam terecht.  Waar ze werk vind in de prostitutie. Na verloop van tijd begint ze een sluier te dragen om haar gezicht te verbergen. Al snel merkt ze dat ze door haar mysterieuze uiterlijk meer klanten krijgt en van hogere klassen. Via een vriend, Jamienson komt ze haar eerste liefde Giacomo weer tegen het lijf bij een opera. Ook hij heeft zijn naam veranderd naar meneer de Seingalt. Door de sluier die Lucia draagt weet hij niet wie hij voor zich heeft. Hij raakt  al snel in de ban van haar mysterie en krijgen opnieuw een vurige relatie. meneer de Seingalt verteld haar over zijn eerste liefde die zijn hart gebroken had. Galathee de pompignac verteld hem in een brief dat ze haar kent en dat hij haar weer kan ontmoeten. Meneer de Seingalt gaat op dit voorstel in en ontmoet haar (zonder sluier) in 1 van de Amsterdamse cafés. Lucia verteld hem dat ze is weggegaan omdat een man haar tegen haar wil in bezwangerd had en dat ze zich daar zo voor schaamde, dat ze hem niet meer onder ogen durfde te komen.  meneer de Seingalt, die haar eerst niet herkent had, schrikt van haar verminkte gezicht en haar verhaal. Hij vind haar weerzinwekkend, zo schrijft hij terug aan Galathee de pompignac. Lucia is door hun vurige maar korte relatie wel zwanger geraakt.
Jamienson, die haar verminkingen al een keer gezien heeft, zegt haar te respecteren zoals ze is en ook haar kind te accepteren als zijn eigen en vraagt haar mee te komen naar new york. Dit doet ze.


Mijn mening:

Ik vind dit het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb. Het einde ontroerde mij erg. Vooral dat ze nadat ze haar  geluk voor giacomo heeft opgegeven hem op het einde nog steeds een leugen verteld ontroerde mij zeer. ze wilde niet dat giacomo bij haar bleef uit medelijden of uit schuldgevoel.
 maar ergens vind ik het toch jammer dat ze niet meer samen zijn gekomen en dat giacomo er nooit achter is gekomen dat Galathee de pompignac en Lucia de zelfde persoon waren.