woensdag 30 mei 2012

Boekverslag klas 5 – de verlichting Hieronymus van Alphen


Auteur: Hieronymus van Alphen
kleine gedigten voor kinderen

De gedichten van Hieronymus van Alphen zijn representatief voor de literatuur van de verlichting.
Hieronymus van Alphen is bekend als dichter en dan vooral door zijn gedichten voor kinderen. Hij is geboren in Gouda in 1746 en overleden in 1803 .
In totaal heeft Van Alphen 66 gedichten voor kinderen geschreven. Van Alphen schreef voor zijn kinderen drie dichtbundels en gaf ze eerst anoniem uit. Deze bundels werden een groot succes. Ze zijn tientallen malen herdrukt en vertaald., dat deugden als gehoorzaamheid, eerbied voor de ouders en voor God en bescheidenheid aangeleerd kon worden. Hij vond dat kinderen spelenderwijs moesten kunnen leren. Zo dichtte hij :’Mijn speelen is leeren, mijn leeren is speelen, En waarom zou mij dan het leeren verveelen?’ 
Zijn kindergedichten waren eenvoudige en hij hield zich aan strakke rijmschema’s, waardoor ze gemakkelijk uit het hoofd te leren waren. Zijn bekendste gedicht is De Pruimeboom

De gedichten van Van Alphen zijn representatief voor de verlichting.

Wat zijn de kenmerken van de verlichting?
De verlichting ( 18e eeuw) is te omschrijven als een progressieve stroming waarin allerlei nieuwe ideeën werden verkondigd en wordt ook wel gezien als de eeuw van de rede. Verlichting stond  voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisselingen.
Vóór de Verlichting gaat men ervan uit dat de mens tot het kwade neigt en afhankelijk is van god en de kroon. De verlichte denkers daarentegen zien de mens als van nature goed, autonoom en
onafhankelijk. Deze begrippen waren belangrijk voor die tijd: gehoorzaamheid, leergierigheid, reinheid en bescheidenheid.
De tijd van de Verlichting ging uit van de rede, het gezond verstand. Daarbij moest je mensen opvoeden tot een goed burger die verstandig is en nadenkt.  Van Alphen probeert met zijn gedichtjes de kinderen iets te leren, op een leuke manier. Zijn gedichten zijn dus didactisch. En passen ze perfect bij de ideeën van de verlichting.
Hij zag kinderen als een onbeschreven blad, die nog niet ‘bedorven’ waren door de maatschappij. je moest ze daarom zoveel mogelijk vrij laten zodat ze zichzelf zouden ontwikkelen tot een goed mens, dit valt binnen de opvattingen van de verlichting want deze gingen er van uit dat de mens van nature goed was. Wanneer je de kinderen ‘vrij’ laat zullen ze dus vanzelf een goed persoon worden. Zoals je dat terug ziet in zijn gedicht de pruimeboom ( zie de volgende blz).
Jantje had de kans de pruimen te plukken, niemand die het zou zien. Toch doet jantje het niet. Dit is een typisch voorbeeld van een nature goed persoon zijn.





conclusie
de gedichten van Hieronymus van Alphen zijn representatief voor de literatuur uit de verlichting, omdat zijn gedichten didactisch zijn en een moralistische ondertoon hebben en doordat hij er vanuit gaat dat de mens van nature goed is.

Ik vind zijn gedichten niet erg om te lezen, maar ik vind ze geen aanrader, zijn gedichten zijn niet echt meer van toepassing op het leven van nu.



Pruime boom:

Jantje zag eens pruimen hangen,
O! als eijeren zo groot.
't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken,
Schoon zijn vader 't hem verbood.
Hier is, zei hij, noch mijn vader,
Noch de tuinman, die het ziet:


Aan een boom, zo vol geladen,
mist men vijf zes pruimen niet.
Maar ik wil gehoorzaam wezen,
En niet plukken: ik loop heen.
Zou ik, om een hand vol pruimen,
Ongehoorzaam wezen? Neen.
Voord ging Jantje: maar zijn vader,
Die hem stil beluisterd had,
Kwam hem in het loopen tegen,
Voor aan op het middelpad.
Kom mijn Jantje! zei de vader,
Kom mijn kleine hartedief!
Nu zal ik u pruimen plukken;
Nu heeft vader Jantje lief.
Daarop ging Papa aan 't schudden
Jantje raapte schielijk op;
Jantje kreeg zijn hoed vol pruimen,
En liep heen op een galop.
Titel: Max Havelaar
Auteur: Multatuli / Eduard Douwes Dekker
Plaats van uitgave: Amsterdam
ISBN: 90 253 3413 X / nur 301
Max Havelaar is representatief voor de literatuur uit de romantiek.
Multatuli, schrijver van het boek de Max Havelaar, wordt beschouwt als de belangrijkste auteur van de 19e eeuw. Veel van zijn werk is autobiografisch getint. Zijn werkelijke naam was Eduard Douwes Dekker. Het pseudoniem multatuli betekent: hij die veel geleden heeft.
De Max Havelaar is een roman gepubliceerd in 1860.  Het boek  gaat over een man die probeert te vechten tegen het corrupte regeringssysteem van Nederlands - indie.
Max Havelaar is representatief voor de literatuur uit de romantiek.
Om deze steling te verdedigen noem ik eerst een aantal kenmerken op van de romantiek, om deze daarna te vergelijken met het boek.
De romantiek  kwam ongeveer op in 1780 en verdween weer rond 1880. Het gevoel en de fantasie staan centraal plaats van het verstand, zoals dat in de verlichting was. De romantische mens was ook  niet gelukkig met de tijd en de plaats waar hij in leefde, hij heeft onvrede met het hier en nu. Daarom probeert hij zich af te zetten van het gewone leven of probeert hij te vluchten ( in zijn fantasie, in het verleden, de natuur, humor geloof of de dood etc). Terwijl bij de verlichting het optimisme overheerst is dit bij de romantiek het pessimisme. Een aantal andere kenmerken die belangrijk zijn bij de romantiek zijn: individualisme, originaliteit en opstandigheid.
 ( syllabus, verlichting en romantiek blz 14/15).

Om te beginnen is Max Havelaar geschreven in 18 56, de periode van de romantiek loopt van 1780 t/m 1880, de tijd waarin het boek geschreven is valt dus binnen deze romantische periode. Hierdoor hoeft het natuurlijk niet per se een ‘romantisch’ boek te zijn dus kijken we nog verder naar andere overeenkomsten.
De Max Havelaar is als het ware een klacht tegen het regime in nederlands indie, Multatuli is het dus niet eens met de huidige situatie die zich daar afspeelt en probeert mensen er van bewust te laten worden. Dit element in het boek komt al met 2 kenmerken van de romantiek overeen namelijk: de onvrede van het hier en nu, waardoor max havelaar zich probeert af te zetten, en de opstandigheid die hij laat zien, wanneer hij voor zijn geloof en mening opkomt door en de regent te beschuldigen van corruptie en uitbuiting.
Het  boek is erg origineel voor zijn tijd. Max havelaar neemt het op voor de burgers in  nederlands – indie. Niemand had dit voorheen gedaan. Bovendien schreef men hiervoor meer voor de mooi en de schoonheid, terwijl Multatuli een politiek doel einde heeft. Om de mensen bewust te maken van de situatie daar. Zodat er misschien verandering komt en er eindelijk iets aan gedaan wordt.
Maar ook in andere dingen kun je zien dat hij een romanticus is. hij is zeer humoristisch en uit dat door bijvoorbeeld Droogstoppel belachelijk te maken door een aantal extra overdreven te beschrijven en het constant noemen van waar hij werkt en wat voor werk hij doet, zoals hij gelijk al op de eerste pagina laat zien.
Veel schrijvers uit de romantiek vluchten in de humor, Multatuli vlucht echter niet in de humor maar hij gebruikt het wel om hem er beter uit te laten komen.

Multatuli beschrijft het leiden van het Indonesische volk onder het juk van het Nederlands regime. Je merkt de grote verschillen tussen rijk en arm en door het hele boek is de droefheid van Max Havelaar over de hopeloze situatie te merken. Dit aspect kan je koppelen aan de zogenaamde weltschmerz. Dit  verwoordt het gevoel van diepe droefheid en melancholie, ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld.  Wat ook een belangrijk ken merk is van de romantiek.
Hoewel ik denk dat dit boek een boek is uit de romantiek zou je het ook onder het genre realisme kunnen plaatsen, doordat het boek een autobiografische achtergrond heeft en hij zijn mening beschrijft, het een sluit het ander echter niet uit.
Conclusie:
De Max Havelaar is representatief voor de romantische literatuur
omdat het boek:
Het de onvrede van het hier en nu uit, opstandige aspecten bevat, origineel is voor zijn tijd en een bepaalde droefheid met zich meedraagt.
Het is een heel mooi boek met een mooie gedachte en iets dat je gelezen moet hebben. Ook is het boek  goed voor je algemene ontwikkeling.  Hij schrijft met veel humor waardoor het leuk is om te lezen. Ook de afwisseling van verhalen die in het boek voorkomen zorgen voor dynamiek in het verhaal. ik moet wel zeggen dat het een vrij pittig boek is om doorheen te komen, doordat hij lange zinnen gebruikt  en de zinsopbouw anders is dan dat wij nu gewend zijn.