zaterdag 9 juni 2012

Maria watjer klas 4 – de passie vrucht


Maria watjer klas 4 – de passie vrucht
Auteur: Karel Glastra van Loon
Titel: De Passievrucht, 
L.J. Veen, Amsterdam 2000 14e druk (eerste druk april 1999)
238 bladzijdes 
Genre: Drama roman

Armin minderhouts leven staat op zijn kop wanneer hij te horen krijgt, na een vruchtbaarheidonderzoek gedaan te hebben, zijn hele leven al onvruchtbaar te zijn.
Hij kan dus ook niet de vader zijn van zijn ‘zoon’ Bo. Zijn leven blijkt 1 grote leugen. Armin wil antwoorden en gaat op zoek naar de biologische vader van Bo, maar zo simpel is dat niet, de moeder van Bo, Monika, was 10 jaar geleden overleden aan een hersenvliesontsteking.  Ook ijn huidige vriendin, die de beste vriendin van monika was, kon hem niets vertellen. Ondertussen verteld hij Bo niets over het onderzoek en laat hem in de waan dat hij zijn echte vader is. Armin maakt een lijstje met personen die de mogelijke vader kunnen zijn.
Zo gaat hij langs bij een ex van zijn overleden vrouw, Robbert Hubeek, maar al snel komt hij tot de conclusie dat hij het niet geweest kan zijn. De volgende op zijn lijstje is de huisarts van Monika, want er gaan vaak nog wel eens verhalen rond over relaties tussen arts en patient. Maar deze verteld hem dat er nooit iets tussen hem en monika is gebeurd. De laatste op zijn lijstje is Nico Neerinckx, een voormalig collega van Monika. Armin weet bijna zeker dat hij de dader moet zijn.
De realtie tussen Armin en zijn vriendin Ellen gaat niet zo goed, en Armin besluit er even tussen uit te gaan met zijn zoon, naar Ameland. Hier ontmoet Bo een meisje die hij mee naar huis neemt. Wanneer armin die avond dronken thuis komt vind hij hen samen in bed. Hij is woedend en in zijn dronkenbui schreeuwt hij tegen bo dat hij zijn zoon niet is.
Wanneer ze na dit weekend weer thuis komen overlijd de vader van Armin en hier krijgt het verhaal een plotselingen wending wanneer hij in het huis van zijn vader een briefje van monika tegen komt. Op dit briefje staat ‘ik ben zwanger’ en dan weet hij het. Zijn vader is ook de vader van bo. Armin en Bo zijn dus half broers.
Ellen geeft een brief van monika aan Bo, waarin monika alles uitlegd. Ellen bleek het al die tijd al te weten, maar wilde haar vriend de pijn besparen.
Om deze moeilijke periode af te sluiten strooien ze het as van zijn vader uit over het graf van monika, zodat ze hierna weer verder kunnen gaan met hun leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten