woensdag 9 januari 2013


Verwerkingsopdracht Romantiek 


Maak een vergelijking tussen het boek en de film Max Havelaar en schrijf er een verslag over. Ga in je verslag in op de volgende vragen:

1) Vind je de film een betrouwbare verfilming van het boek? Waarom?
2) Vind je Max Havelaar in boek en film een echt romantisch personage? Waarom
3) Hoe wordt Droogstoppel volgens jou in de film gepresenteerd: aardiger of kwaadaardiger dan in het boek?
4) Vind je dat de verfilming een geëngageerde film is geworden? Waarom?
5) Wat vind je beter: het boek of de verfilming? Waarom?

1) ik vind de film een betrouwbare verfilminig van het boek, omdat ze in grote lijnen met elkaar overeenkomen. De film legt echter veel meer dan het boek de nadruk op de corruptie van de Nederlanders. In dit detail zitten andere denkwijzen verwerkt over het kolonialisme, die pas nadat multatuli het boek geschreven had waren ontstaan. Een ander verschil met het boek en de film is dat droogstoppel in de film niet zo vaak aan het woord is en in het boek de belangrijkste verteller is.

2) Max Havelaar is in mijn ogen een echt romantisch personage.
In De romantiek staan gevoel en de fantasie staan centraal inplaats van het verstand, De romantische mens was ook  niet gelukkig met de tijd en de plaats waar hij in leefde, hij heeft onvrede met het hier en nu. Daarom probeert hij zich af te zetten van het gewone leven of probeert hij te vluchten (in zijn fantasie, in het verleden, de natuur, humor geloof of de dood etc). Een aantal andere kenmerken die belangrijk zijn bij de romantiek zijn: individualisme, originaliteit en opstandigheid.
Multatuli beschrijft het lijden van het Indonesische volk onder het juk van het Nederlands regime. Je merkt de grote verschillen tussen rijk en arm en door het hele boek is de droefheid van Max Havelaar over de hopeloze situatie te merken. Dit aspect kan je koppelen aan de zogenaamde weltschmerz. Dit  verwoordt het gevoel van diepe droefheid en melancholie, ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld.  Wat ook een belangrijk ken merk is van de romantiek. Zijn gevoel en onvrede staan dus centraal en ook is hij opstandig tegen de blanke overheersers. Dit alles, zijn manier van denken en doen maakt hem een romantisch personage.

3) In de film komt Droogstoppel aardiger over, nog steeds niet aardiger, maar in Het boek is bijna de duivel zelf. In de film wordt hij eerder weergegeven als een onsympathieke man.

4) Ja, ik vind dat de verfilming een geëngageerde film is geworden, zoals het boek zelf ook al geëngageerd is.  Douwes Dekker wilde met dit boek de uitbuiting van Nederlands-Indië aan het grote publiek bekendmaken. Hij wilde met zijn boek de realiteit veranderen. Dit is ook terug te vinden in Max Havelaar uit het boek. Hij wil het leven van de bevolking verbeteren.

5) Ik vond de film beter dan het boek, niet omdat ik het boek stom vond, maar meer omdat het lastig was om doorheen te komen, hierdoor wint de film het dus van het boek, maar ik moet wel zeggen dat onder de boeken max havelaar 1 van de toppers is en de film van maxhavelaar niet 1 van de beste films is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten